Türkiye sigorta sektörü büyüme hedefi

TSB Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün 2030’da prim üretimini 44,3 milyar dolara çıkarma hedefi belirledi. Deprem reformu, BES büyümesi ve yeni ürünlerle sigortacılıkta büyüme öngörülüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Sigorta Sektöründen 2030 Hedefi: 44,3 Milyar Dolarlık Prim Üretimi

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, 2023 yılında 22 milyar dolarlık prim üretimi yapan sigorta sektörünün 2030 yılına kadar bu rakamı iki katına çıkararak 44,3 milyar dolara ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Gülen, sektördeki penetrasyon oranını %2,3’ten %4,8’e çıkarma planlarına da vurgu yaptı.

2023’te Güçlü Büyüme

Gülen, 2023’ün ilk 9 ayında prim üretiminin %18 artarak 570 milyar liraya ulaştığını, yıl sonunda 834 milyar liralık prim hedeflendiğini ifade etti. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) fon büyüklüğünün 1,1 trilyon liraya, katılımcı sayısının ise 17 milyona çıktığını belirtti.

Deprem Reformu ve Eğitim Vurgusu

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, deprem risklerini azaltmak için "Deprem Reformu Ajandası" hazırlandığını ve tüm iş yerlerinin deprem teminatıyla donatılmasının amaçlandığını açıkladı. TSB Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Ölken ise trafik sigortasındaki maliyet sorunlarının çözümü için serbest tarifeye geçiş gerektiğini savundu.

Uluslararası Güven Artıyor

TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Türkiye’nin reasürörler nezdindeki güveninin arttığını belirterek, sigorta sektörünün kapasite sorunu yaşamayacağını söyledi.

Büyüme İçin Stratejik Adımlar

Gülen, sektörün büyümesini sağlayacak stratejileri; BES kapsamının genişletilmesi, tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile tasarrufların artırılması, hayat sigortası ve sağlık sigortasının yaygınlaştırılması olarak sıraladı. Ayrıca, sektörde yabancı yatırımcı ilgisinin yeniden artacağını öngördüklerini ifade etti.

Türkiye, sigorta prim üretiminde dünya sıralamasında 30. sırada yer alırken, yeni reformlarla sektörün ekonomideki payının artırılması hedefleniyor.

 

 

 

Kaynak: Bloomberg HT

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar