Uzmanlar, Merkez'in faiz kararını yorumladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayına ait para politikası kararında faizin sabit tutulması yönünde karar aldı ve faizi yüzde 50 seviyesinde tuttu. Piyasanın beklentisi de politika faizinin sabit tutulması yönündeydi. Peki uzmanlar bu kararı nasıl yorumluyor?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

TCMB politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tuttu. Merkez, Mayıs enflasyonundaki geçici yükselişe, enflasyon eğilimindeki sınırlı yavaşlamaya ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağına vurgu yaptı.

Merkez Bankasının karar metnindeki ilk paragrafında her zaman olduğu gibi aylık enflasyon seyrinden bahsetti. TCMB Mayıs ayı enflasyonu Nisan ayı enflasyonu ile kıyasladığında zayıflama etkilerinin kesintiye uğradığını ifade etti. Doğalgaz fiyatlarındaki baz etkisi Mayıs ayı enflasyonunu yukarı iten etkenlerden bir tanesi oldu. Mayıs ayındaki enflasyon verisi etkilerini geçici olarak tanımladı.

İç tüketimdeki yumuşamanın kendini hissettirdiği ancak yeterli olmadığı belirtilmiş. Yurt içi talep enflasyonist düzeyde ifadesi korundu. En önemli vurgulardan bir tanesi ise sıkı para politikasının devamlılığı konusundaki paragrafı korumuş. Bu ay parasal aktarım mekanizması fonksiyonlarında bir değişim yapılmadı. Ancak parasal aktarım mekanizmasında gerekli olması halinde tedbir alınacağı ifade edildi. Merkez Bankası geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi piyasa gerçekleşmeleriyle uyumlu bir karar metni sundu.

Karar sonrası bazı ekonomist ve aracı kurumların değerlendirmeleri ise şu şekilde:

Şeker Yatırım Başekonomisti Abdulkadir Doğan:

"Mayıs kararındaki metinle büyük ölçüde paralellik gösteren kurul kararında, bazı küçük değişikliklere gidilmiştir. Bunların başında Mayıs ayındaki enflasyonun geçici yükselişi ve enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sinyalleridir. Buna ek olarak makroihtiyati tedbirlere ilişkin paragraf büyük ölçüde değiştirilmiş ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde etkin şekilde kullanılacağı ifade edilmiştir.

Enflasyon ana eğiliminin iyileşmekle birlikte yüksek seyredeceği varsayımı altında, yılın ikinci yarısında risk primi, kur oynaklığı ve tahvil getirilerinde düşüş bekliyoruz. Türk Lirası talebiyle ortaya çıkacak olan likidite fazlasının da ilave tedbirlerle sterilize edileceği TCMB tarafından açıkça ifade edilmiştir."

İş Yatırım Araştırma:

"Mayıs kararındaki metinle büyük ölçüde paralellik gösteren kurul kararında, bazı küçük değişikliklere gidilmiştir. Bunların başında Mayıs ayındaki enflasyonun geçici yükselişi ve enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sinyalleridir. Buna ek olarak makroihtiyati tedbirlere ilişkin paragraf büyük ölçüde değiştirilmiş ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde etkin şekilde kullanılacağı ifade edilmiştir.

Enflasyon ana eğiliminin iyileşmekle birlikte yüksek seyredeceği varsayımı altında, yılın ikinci yarısında risk primi, kur oynaklığı ve tahvil getirilerinde düşüş bekliyoruz. Türk Lirası talebiyle ortaya çıkacak olan likidite fazlasının da ilave tedbirlerle sterilize edileceği TCMB tarafından açıkça ifade edilmiştir.

PPK basın duyurusu metninde piyasa etkisi yaratmayacak üç temel mesaj var: (i) Mayıs ayı enflasyonundaki yükseliş geçici; (ii) yurtiçi talep halen enflasyonist olsa da yavaşlıyor; (iii) miktarsal sıkılaşmada ilave adım gerekmiyor. PPK basın duyurusu metninde piyasa etkisi yaratmayacak üç temel mesaj var: (i) Mayıs ayı enflasyonundaki yükseliş geçici; (ii) yurtiçi talep halen enflasyonist olsa da yavaşlıyor; (iii) miktarsal sıkılaşmada ilave adım gerekmiyor."

Tacirler Yatırım:

Karar metnini incelediğimizde, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği vurgusu yinelenirken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise politika duruşunun sıkılaştıracağı ifadesinin de tekrarlandığını görmekteyiz. Metinde ayrıca para politikasındaki kararlı duruşun aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceği ifadesine yer verildi.

Enflasyona ilişkin değerlendirmelere bakıldığında, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayısta geçici bir kesintiye uğradığı ifade edilirken, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği vurgusu yapıldı.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Konular TCMB
Kategoriler Borsa
Yorumlar