Vergi destekleri o hisselerde kazanç sağlar mı?
Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan şirket haberleri raporunda 1 Haziran 2021 yılına kadar uzatılan vergi indirimlerinin sektörel olarak gıda perakendesinde yer alan hisseleri olumlu etkileyeceğinin altı çizildi. İşte tüm detaylarıyla hisse analizi...
Abone olYapı Kredi Yatırım Tarafından Hazırlanan Şirket Haberleri Analizi:
"Geçici indirimler 1 Haziran’a kadar uzatıldı. 31 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan iki adet Cumhurbaşkanı Kararıyla, 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere bazı vergi indirimleri getirilmişti. Kovid19 pandemisinin yarattığı ekonomik sıkıntıları azaltma amacıyla uygulamaya konan bu indirimlerin bazılarının 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacağı açıklandı.
Kira Ödemeleri Üzerindeki Vergi Yükü Azaltıldı. Söz konusu kararlar arasında (i) gayrimenkul kiralamalarındaki vergi kesintisi oranının %20’den %10’a (ii) işyeri kiralama hizmetlerinin KDV’sinin ise %18’den %8’e geçici süreyle indirilmesi, etkinliklerinin şirketler üzerindeki yaygınlığı bakımından en öne çıkan kararlar olarak gözükmektedir.
Gıda perakendecileri mağazalarının neredeyse tamamını kiraladıkları için ve kira giderlerinin toplam giderler içerisindeki payı, diğere sektörlerde yer alan şirketlere nazaran yüksek olduğu için bu vergi indirimlerinden en çok etkilenecek tarafların başında gelmektedir.
Önemli not: En temelde, Ağustos ayından beri faydalanılan kazançların ne kadarlık kısmının 2021’in ilk beş ayında da devam edeceğini anlamaya çalıştığımız, dolayısıyla kiracı açısından konuyu değerlendirdiğimiz bu raporda, bütün yorumlarımız esasa dair bazı hususların atlanması pahasına, mümkün olduğunca sadeleştirilmiş ve hesaplamalarımız UFRS 16 etkisi gözardı edilerek verilmiştir.
BIM, 87TL hedef fiyat ve AL önerimizle en çok tercih ettiğimiz perakandeciyken, MGROS ve SOKM için de sırasıyla 50,5TL ve 15.7TL hedef fiyatlarla ‘AL’ önerimiz bulunmaktadır. Öte yandan, Bizim Toptan için ise önerimiz ‘Endeks Altı Getiri’dir. "
Buna göre, örneğin daha önce gerçek kişi X’den aylık 1,000 lira net kira karşılığı işyeri kiralayan Y AŞ, vergi indirimi öncesi 250 lira vergi kesinitisi yapacakken artık 110 lira yapacaktır. Bu tutar, aylık Muhtasar Beyanname ile Devlet’e ödenecektir.
Dolayısıyla, mevcut vergi indirimi sayesinde, Şirket Y, hem %11 oranında daha az kira giderine katlanacak, dolayısıyla operasyonel marjları indirim tutarının ciroya oranı kadar artacak, hem de aynı tutarda nakdi bünyesinde tutmuş olacaktır. Öte yandan, söz konusu kiralama, gerçek kişiden değil, tüzel kişiden yapılsaydı, herhangi bir vergi kesinti yapılmayacağından, böyle bir avantaj doğmayacaktı.
(b) İş yeri kiralama hizmetlerinde KDV’nin %18’den %8’e indirilmesi.
31 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2812 sayılı
Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere bazı hizmetlerde KDV oranı %8’e bazılarında ise %1’e düşürülmüştü ve işyeri kiralama hizmeti de oranı %8’e düşürülen hizmetler arasında sayılmıştı. Bu geçici indirim 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.Kira Vergi İndirimlerinin Gıda Perakendecilerine Etkisi
İşyeri kiralarında KDV indiriminin, şirket finansallarına etkisi kira sözleşmesinin KDV dahil mi KDV hariç mi düzenlendiğine göre değişecektir. Örneğin, X a.ş., kullandığı ofisin kira bedeli için Y a.ş. ile aylık 1,000 Lira + KDV üzerinden anlaştıysa, 180 liralık KDV yükü, vergi indirimi sonrası 80 liraya gerileyecektir, ancak, kira gideri değişmeyecektir. Dolayısıyla, mevcut KDV indirimi sayesinde, kira bedelleri KDV hariç düzenlenen sözleşmeler için şirketlerin kasasından %9 daha az nakit çıkacak, ancak kar marjlarında bir değişiklik olmayacaktır. Ancak, kira bedeli, KDV dahil olarak anlaşıldıysa, vergi indiriminin etkisi farklı olacaktır. Örneğin X a.ş., ofisini KDV dahil 1,000 Lira bedel üzerinden kiraladıysa, Y a.ş.’ye ödediği nakit değişmeyecek, ancak o nakdin kompozisyonu, daha az vergi daha fazla gider kaydı olarak değişecektir. Dolayısıyla, mevcut KDV indirimi, kira bedeli KDV dahil olarak belirlenen sözleşmeler için, kiracınn kira giderinin, kiralayanın ise kira gelirinin artmasına yol açmaktadır.
(c) Toplam Etki Ne Olacak?
1 Haziran tarihine kadar uzatılan vergi indirimleri, işyeri kiralama sözleşmesine taraf olan her şirketin finansalarını etkileyecektir. Etkinin boyutu ,yukarıdaki örneklerde de açıklandığı üzere, iki temel değişkene bağlıdır.
Kira sözleşmelerinin % kaçının vergi kesintisine tabi olduğu, yani gerçek kişilerden yapıldığı.
KDV’ye tabi kira sözleşmelerinin ne şekilde, yani KDV dahil mi hariç mi, düzenlendiği Genel bir önerme olarak, kira giderlerinin toplam giderler içerisindeki payı görece yüksek şirketlerin daha çok etkileneceğini, bunlar arasında GV kesintisine tabi sözleşme oranı arttıkça, nakit ve kar marjı kazançlarının arttığı, KDV hariç düzenlenen sözleşmeler için de sadece nakit akışı üzerinde rahatlık sağlayacağı ifade edilebilinir.
d) Gıda Perakendecilerinin durumu
Perakendeciler, 1 Haziran’a kadar uzatılan vergi indirimlerinden en çok etkilenmesini beklediğimiz şirketlerdir çünkü piyasada genel teamül mağazaların kiralanmasıdır ve mağaza sahipliği sektörün büyük oyuncuları istisnai bir durum larak kabul edilebilinir. Dolayısıyla, kira giderlerinin toplam giderler içerisindeki payı perakendeciler için personel sonrası en önemli gider kalemi durumundadır.
Perakedenciler arasında da Gıda Perakendecilerinin daha ön plana çıkmasını bekleriz çünkü Gıda Dışı Perakendecilerin, özellikle AVM’ler nedeniyle karşı tarafın KDV mükellefi olduğu sözleşme imzalama olasılığı görece daha yüksektir.
Öte yandan, etkinin boyutunun ne olabileceğini kamuya açık kaynaklar üzerinden birebir hesaplamak mümkün değildir çünkü o kaynaklar arasında sözleşmelerin içeriğine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, etkinin boyutu hakkında her türlü analiz geniş varsayımlar içereceğinden hata payı da yükselecektir. Ancak, yine de hem vergi indirimlerinin etkisinin ne şekilde yansıyacağı hakkında fikir vermesi hem de etkinin şirketler Yansımasının sıralaması hakkında fikir vermesi açısından varsayımsal bir çalışma yapmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
Hesaplamamızda en temelde iki geniş varsayımda bulunuyoruz. Bunlardan birincisi şirketlerin aylık kira ödemelerinin ne kadarının GV kesintisine tabi olduğu ikincisi ise, KDV’li sözleşmelerin ne kadarının KDV hariç düzenlendiği. Anlaşılması kolay olması için tüm sözleşmelerin, piyasada da genel teamül olduğunu teyit ettiğimiz şekilde, KDV hariç düzenlendiğini varsaydık. GV kesintisine tabi sözleşme oranları için ise, kendi içerisinde tutarlı ama oransal olarak farklı olabilecek şekilde kabaca bir varsayımda bulunduk.
Sonuç olarak, tüm bu analizlerimiz ışığında, gıda perakendecilerinin tamamının değişen oranlarda da olsa vergi indirimlerinden ciddi manada olumlu etkilenmeye devam edeceğini etkisinin boyunun kabaca %4-8 VAFÖK artışı veya 0.3-0.5pp marj genişlemesi şeklinde kendisini gösterebileceğini, vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasının zaten olumlu görüşümüz bulunan gıda perakendecileri hakkındaki görüşlerimizi desteklediğini, 4Ç20 ve 2021’in ilk yarısı için finansalların Güçlü seyrinin devamını kuvvetle muhtemel olduğunu söyleyebiliriz.
BIM, 87TL hedef fiyat ve AL önerimizle en çok tercih ettiğimiz perakandeciyken, MGROS ve SOKM için de sırasıyla 50,5TL ve 15.7TL hedef fiyatlarla ‘AL’ önerimiz bulunmaktadır. Öte yandan, Bizim Toptan için ise önerimiz ‘Endeks Altı Getiri’dir. "
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.