Yabancı halka arzlardan uzak durdu
2021'de finansal piyasaların ana temalarından biri olan halka arz furyasında yabancı yatırımcıların mesafeli duruşu dikkat çekti. Haziran ayına kadar geçen dönemde yapılan 20 halka arzın 13'ünde yabancıya tahsisat ayrılırken bu 13 halka arzın sadece ikisinde ayrılan tahsisatın üzerinde yabancı yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi.
Abone olBorsa İstanbul’da son dönemde yabancı yatırımcıların sahiplik oranı ve halka arzlar önemle takip edilen haber başlıkları içerisinde yerini koruyor. Borsa İstanbul’da yabancı sahiplik oranı tarihin en düşük seviyelerindeyken, yeni halka arzlara yabancı kurumsal yatırımcıların ilgisinin de sınırlı olduğu görülüyor.
Borsa İstanbul 2021 yılının ilk 5 ayında 20 adet halka arz gerçekleşti. Bu 20 halka arzın 7'sine yabancı yatırımcı için tahsisat ayrılmadı. Katılım gösterilen 13 halka arzın sadece ikisinde ayrılan tahsisatın üzerinde dağıtım gerçekleşirken, dördünde yabancı yatırımcının aldığı pay çift haneleri gördü.
Yabancıların katıldığı halka arzlardan sadece Galata Wind ve Ünlü Yatırım Holding’te planlanan tahsilatın üzerinde talep ve dağıtım oranı gerçekleşti. Planlanan tahsilatın altında talep gelse de, dağıtım oranı planlanan tahsilata eşit olan şirketler Naturel Gaz ve Boğaziçi Beton oldu. Geriye kalan halka arzlarda ise yurtdışı kurumsallara dağıtılan halka arz oranları planlanan tahsilatın altında gerçekleşti.
Bazı halka arzlar Birincil Piyasa’da “Borsa’da Satış-Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış” yöntemi ile yapılırken, yurtdışı kurumsalların talebi veya planlanan tahsilatı bulunmadı. Fakat yurt dışı kurumsallara planlanan tahsilatların büyük bir çoğunluğu istenilen ilgiyi görmedi.
Tacirler Yatırım Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu'nun değerlendirmelerine göre yabancı takas payının gerilemesi ve halka arzlardaki değerlemelerin uygun gelmemesi yabancının halka arzlara mesafeli durmasına neden oldu.
Aşçıoğlu, "Borsada yabancı takas oranı yüzde 42’ye kadar gerilemiş durumda. Hesaplamamıza göre bunun 36 puan civarı 'çakılı mal' diye tabir edilen uzun vadeli yatırımlardan oluşuyor. Bu da bize fonların oranının yüzde 6’ya kadar gerilediğini gösteriyor. Bu fonlar oldukça değerli firmaları satıp çıktığı süreçte, kimi halka arzlardaki pahalı olanları doğal olarak tercih etmiyorlar. Bazı halka arzların iskontoları, fiyat-kazanç oranları veya sermaye kârlılıkları soru işaretleri barındırıyor. Ayrıca yabancıların tercih ettiği sektörlerin biraz daha otomotiv yan sanayi, beyaz eşya veya katma değerli petrokimya şirketleri olduğunu ve burada da yüksek sahiplik oranı tercih ettiklerini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Bloomberght / Kutay Korap
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.