Yellen: Yüksek tarifeler ekonomiyi zayıflatır

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yüksek tarifelerin fiyatları artırıp Amerikan firmalarını daha az rekabetçi yapacağını söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ticarette yüksek tarifeler uygulamanın "son derece yanlış" olduğunu belirtti. Yellen, geniş kapsamlı ve hedefe yönelik olmayan tarifelerin Amerikan şirketlerini daha az rekabetçi hale getireceğini ve fiyatları artıracağını ifade etti.

Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Yellen, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin uluslararası ekonomi politikalarını değerlendirdi. ABD'nin güçlü ekonomik performansının küresel ekonomiyi de güçlendirdiğini vurgulayan Yellen, ancak bu ilerlemenin ekonomiler arasında dengesiz olduğunu söyledi.

ABD'nin büyüyen ve güvenli bir küresel ekonomiye bağlı olduğuna inandıklarını belirten Yellen, ekonomik istikrarı sağlayan politikaların ve kurumların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yellen, “Amerika'yı dostlarımıza ve rakiplerimize karşı yüksek tarifelerle çevreleme çağrıları son derece yanlış,” dedi ve bu politikaların Amerikan aileleri için maliyetleri artıracağını vurguladı.

Yellen, Çin ile ticaretin sürdürülmesi gerektiğini ancak bunun eşit şartlarda sağlıklı bir ekonomik ilişkiyle mümkün olacağını belirtti. Çin’in adaletsiz ticaret uygulamaları ve endüstriyel kapasite fazlası gibi konularda sık sık uyarılarda bulunduklarını söyleyen Yellen, Çin’in politikalarının küresel ekonomik dayanıklılığı zayıflattığını ifade etti.

Bu açıklamalar, eski Başkan Donald Trump’ın tarifeleri artırma hedefinin ardından geldi. Trump, Çin mallarına yüzde 60, diğer ülke mallarına ise yüzde 10 ila 20 oranında gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıklamıştı.

Kaynak: CNBC-E

Yorumlar