Yeni hükümeti zorlu ekonomik süreç bekliyor
Bundesbank, Almanya'da yeni hükümetin zorlu bir ekonomik ortamda göreve başlayacağını belirtti. Raporda, sanayide belirsizliğin sürdüğü, yatırımların baskı altında olduğu ve ekonomik durgunluğun devam ettiği ifade edildi. Enflasyonun yıl ortasında geçici olarak yükselebileceği öngörülürken, borç freninin esnetilmesi gerektiği vurgulandı. Almanya ekonomisi, 2024'te %0,2 daralarak üst üste ikinci yıl küçüldü.
Abone olAlmanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkede kurulacak yeni koalisyon hükümetinin zorlu bir ekonomik ortamda göreve başlayacağını açıkladı.
Bundesbank’ın yayımladığı şubat ayı ekonomi raporunda, Alman sanayisindeki belirsizliğin sürdüğü ve yatırımların düşük kapasite kullanımı nedeniyle baskı altında olduğu ifade edildi. Raporda, 2025'in ilk çeyreğinde ekonomide hafif bir büyüme görülebileceği ancak genel olarak durgunluk eğiliminin devam ettiği belirtildi.
İhracatın ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu, sanayi ve inşaat sektörlerindeki siparişlerin son dönemde toparlanmaya başladığı raporda öne çıkan değerlendirmeler arasında yer aldı.
Enflasyon değerlendirmelerine de yer verilen raporda, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda düşmesi ancak yıl ortasında geçici olarak yükselmesi beklendiği aktarıldı.
Borç Freninin Uyarlanması Gündemde
Bundesbank, Almanya’daki yapısal zayıflıkların giderilmesi ve kamu maliyesinin sağlamlaştırılmasının önemine vurgu yaparken, borç freninin değişen koşullara uyarlanması gerektiğini belirtti. Özellikle altyapı ve savunma yatırımları için bütçe açığı sınırının yükseltilmesinin gerekebileceği ifade edildi.
2009 yılında yürürlüğe giren ve bütçe açığının GSYH’nin %0,35’ini geçmesini önleyen "borç freni" kuralı, Almanya’da siyasi tartışmaların önemli başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Potansiyel koalisyon ortakları arasında bu konuda fikir ayrılığı bulunurken, analistler borç freninin yakın zamanda gevşetilebileceğini tahmin ediyor.
Almanya ekonomisi, 2024 yılında %0,2 daralarak üst üste ikinci yıl küçüldü. Uzmanlar, Çin ile artan rekabetin ve yapısal sorunların ekonomik büyümeyi frenlediğini belirtiyor.
Kaynak: CNBC-E