Yenilenebilir enerjide yeni yarışma dönemi başladı

Yenilenebilir enerjide yeni yarışma dönemi başladı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışma ilanı Resmî Gazete’de yayınlandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Rüzgâr enerjisinde 3 ildeki 5 projeye yönelik yayınlanan ilan, toplam bin 200 megavatlık bir kapasiteyi barındırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, her yıl en az 2 bin megavat YEKA ihalesi yapacaklarını kaydederek bu kapasiteleri hızlı bir şekilde devreye alacaklarını söyledi.

Bakan Bayraktar, geçen hafta Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki 2035 yol haritasını açıklamış, YEKA’larla ilgili ihale şartnamelerini artık kanunla değil bakanlık olarak yapacaklarını bildirmişti.

Başvurular 21 Ocak’ta

Bu açıklamanın ardından rüzgâr enerjisine yönelik olarak YEKA RES-2024 Yarışma İlanı, Resmî Gazete’de yayınlandı. Buna göre; toplam bin 200 MWe gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla rüzgâr enerjisine dayalı 5 yarışma yapılacak. Yarışmaya, Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim ya da limited şirket olarak kurulmuş tüzel kişiler ve sermaye şirketi statüsüne sahip yabancı şirketler katılabilecek. Başvurular, 21 Ocak 2025 tarihinde yapılacak. Yarışmaların, yeri ve tarihi bakanlığın internet sitesinde yayınlanacak. 

Tavan ve Taban Fiyat Belli Oldu

Her bir yarışma için yarışma başlangıç tavan fiyatı, 5,50 dolar-cent/kWh, taban fiyatı da 3,50 dolar-cent/kWh olarak belirlendi.  Taban fiyata ulaşılması halinde MW başına katkı payı artırma başlangıç fiyatı, 10 bin dolar olacak. Sözleşme imza tarihinden itibaren üretilen elektriğin serbest piyasada satıldığı 72 aylık süre, “Serbest Piyasada Satış Süresi” olarak tanımlandı. “Elektrik Enerjisi Alım Süresi”, Serbest Piyasada Satış Süresi’nin bitiminden itibaren üretilen elektrik enerjisinin iletim sistemine verildiği 20 yılı kapsayacak. 

120 Megavatlık Kurulu Güç Hedefi

Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar, “Bin 200 megavatlık RES ihalesini ilan etmiş olduk. 800 megavatlık GES ihalesini de haftaya açıklayacağız. 2035 yılı dahil olmak üzere her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA ihalesi yapmak istiyoruz. Bu kapasiteleri hızlı bir şekilde devreye alacağız. Böylece 2035’te rüzgâr ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşacağız.” dedi.

Resmi Gazete’de yer alan yarışma ilanındaki yerler ve bağlantı kapasiteleri şöyle: 

Yarışma Adı                                    Bağlantı Kapasitesi (MWe)

Edirne RES                                                  410

Balkaya RES (Kırklareli)                             340

Sergen RES (Kırklareli)                              200

Yellice RES  (Sivas)                                    160

Gürün RES   (Sivas)                                    90

Kaynak: Foreks

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar